Grupa ds. zdrowia
|
|
|
|
Teresa Koza |
Maria Szałankiewicz-Skoczyńska |
Andrzej Robel |
Henryk Sobolak |
Najzdrowsze produkty z polskich sklepów
- Jajka –Jeść 2 szt./dz. ( jaja gotowane na miękko – lepsze jest żółtko) – bomba odżywcza, białko, aminokwasy: lizyna, arginina, cholina (pamięć) NS watroby, oczy, wit. A, B12, … wszystkie witaminy oprócz C, minerały: żelazo, selen. .
- Migdały (inne orzechy) – Jeść 1 garść dziennie – na krążenie, obniża trójglicerydy – udar mózgu - 10%, nadciśnienie - 30%, niedokrwienia serca - 34% – błonnik, magnez, potas opóźnia procesy starzenia, wit. E – na Aizheimera.
- Gorzka czekolada (80% – 6 kostek dziennie), – żelazo, magnez, mniejsze ryzyko zawału mózgu, na sztywność tętnic, można zastąpić kakaem ale nie przetworzonym.
- Jogurt naturalny (1 szklanka dziennie) – źródło wapnia, probiotyki, odporność.
- Tłuste ryby (łosoś, śledź, sardynka, makrela, tuńczyk, dorsz, halibut, szprot). Nie każdy wie, że ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie częściej niż mięso, ponieważ mają więcej wartości odżywczych niż wołowina, wieprzowina czy drób. Ryby zawierają:wysoko przyswajalne i łatwostrawne białkowielonienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim omega-3) witaminy A, D, E i z grupy B składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź, mangan
Ryby polecane są głównie ze względu na zawartość kwasów Ω3.
Kwasy te mają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.:
- zapewniają prawidłowe stężenie cholesterolu
- wspomagają pracę serca i układ krążenia
- obniżają ciśnienie i krzepliwość krwi
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne
- zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów
- wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
- wspomagają układ odpornościowy
- przyspieszają przemianę materii i zmniejszają apetyt, wspomagając proces odchudzania
- mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację
- neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając proces starzenia i oprawiając kondycję skóry i włosów
- zwiększają produkcję serotoniny (hormonu szczęścia)
6. Len – najważniejsze właściwości:
- delikatnie przeczyszczające,
- regenerujące naskórek,
- osłaniające przewód pokarmowy,
- obniżające poziom cukru we krwi,
- len na odchudzanie – jako źródło błonnika warunkującego uczucie sytości.
Zastosowanie: Roślina ta wykazuje przede wszystkim działanie ochronne, osłaniające przewód pokarmowy. Odwar z nasion lnu ma bardzo częste zastosowanie jako środek powlekający i picie lnu jest zalecane w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nasiona lnu są także łagodnym środkiem przeczyszczającym, a dokładniej dzięki zawartości błonnika polepszają formowanie mas kałowych i ich pasaż przez jelita. Dobrym sposobem na zaparcia jest picie siemienia lnianego, czyli „kisielu” z zalanych nasion lnu. Natomiast siemię lniane stosowane jest też często przy zapaleniach oskrzeli, kaszlu, oparzeniach i odmrożeniach.
Zastosowania w sytuacjach:
- antybiotykoterapia,
- choroby wrzodowe,
- zaparcia,
- ochrona przy stosowaniu salicylanów (np. aspiryna),
- zapalenie oskrzeli,
- kaszel,
- oparzenia i odmrożenia,
- leczenie jajników,
- środek przeczyszczający.
Substancje o działaniu leczniczym występujące w surowcach lnu to m.in. kwasy organiczne, sole mineralne, fitosterole oraz witamina E.
7. Pomidory – 2-3 pomidory dziennie z tłuszczem roślinnym (lepszy koncentrat) – (likopen, potas) na raka trzóstki, przełyku, prostaty, choroby wieńcowe, udar mózgu, wzmacnia kości, obniża ciśnienie, choroby serca, proces starzenia się skóry.
8. Czosnek i cebula (czosnek i cebula (2 ząbki dziennie – tylko zmiażdżone). Stosujemy: infekcja dróg oddechowych, RZS, przeciwnowotworowo (żołądek, jelito grube), w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i trójglicerydów, a także dla cukrzyków i.in.
9. Jabłka (2 jabłka dziennie). Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, ogranicza apetyt, nadciśnienie tętnicze, mniejsze ryzyko raka piersi, żołądka, jelita grubego.
10. Oliwa nierafinowana (2-3 łyżeczki dziennie) wzmacnia naczynia krwionośne, ogranicza udar mózgu o 26%, działa przeciwzapalnie, własności przeciwnowotworowe piersi, żołądka, gardła, przełyku, polepsza pamięć, zapobiega chorobie alzheimera.
11. Kurkuma
Wybrał: Henryk Sobolak
Anna Gardyniak ze Zdrowia w praktyce
Jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi
Ciśnienie twojej krwi może być jednak wyższe
Günter Stein
Wcześniej jako żelazną zasadę prawidłowego ciśnienia krwi podawano „100 + wiek”. Później na podstawie różnych badań wartości to znacznie obniżono. W ostatnich latach za „normalne” uznaje się ciśnienie w granicach 130/80 mmHg. Teraz jednak pojawiły się nowe informacje.
Wraz z wiekiem zmieniają się różne wytyczne dotyczące zdrowia. Zgodnie z najnowszymi badaniami z tego roku, wartość skurczowa – czyli wyższa – nie powinna przekraczać 150 mmHg. U osób powyżej osiemdziesiątego roku życia dopuszcza się nawet 160 mmHg. Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oregon w USA.
W przypadku intensywnego obniżania ciśnienia w podeszłym wieku dochodzi do innych problemów zdrowotnych. Są to między innymi zawroty głowy i uczucie oszołomienia. Poza tym przyjmowanie leków obniżających ciśnienie krwi zwiększa ryzyko uszkodzenia nerek.
MOJA PORADA
Obniżaj zbyt wysokie ciśnienie dietą (więcej ryb, mniej soli, dużo błonnika itd.) i ruchem. Nadciśnienie jest i zawsze będzie bowiem potencjalnie niebezpieczne.
Moje porady specjalne, które pomogą ci obniżyć ciśnienie krwi
- Szklanka soku z buraka czerwonego dziennie. Buraki zawierają azotany, które obniżają ciśnienie krwi.
- 30 g mielonego siemienia lnianego dzienne: badania z 2011 roku wykazały, że po 6 miesiącach zauważysz znaczny spadek ciśnienia.
- Ważny punkt to redukcja nadwagi: każdy kilogram więcej sprzyja nadciśnieniu.
- Pij herbatkę z hibiskusa. Już 3 filiżanki takiej herbatki dziennie pomogą ci znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Odkryli to badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts w Bostonie.
- Jedz jak najwięcej cebuli i czosnku.
- Regularne spożycie kultur probiotycznych (np. w jogurcie) na dłuższą metę obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu.
- Zawarte w oliwie z oliwek polifenole również obniżają ciśnienie krwi.
- Regularne spożycie gazpacho (zimnej zupy przede wszystkim z surowych pomidorów, ogórków, papryki, czosnku i oliwy z oliwek) obniżyło ciśnienie krwi w 27% badanych przypadkach. Oznacza to, że składniki tej zupy to doskonałe środki obniżające ciśnienie krwi.
Wybrał: Bronisław Kielar
Rady:
Wapń warto dostarczać w pożywieniu, zamiast suplementować go za pomocą tabletek. Szczególnie bogate w wapń jest mleko i produkty mleczne (twaróg, śmietana, jogurty itp.). Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, spróbuj odtłuszczonego twarogu i serwatki. Oba produkty trawią się lepiej niż tłusty twaróg i produkty ze śmietaną.
Bolesne zapalenie stawów
Dr Ulrich Fricke: Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 (np. w formie kapsułek z oleju z ryb), można skorzystać z dodatkowych przeciwutleniaczy. Przechwytują one wolne rodniki, które nasilają zapalenie stawów. Bardzo pomocna może okazać się mało znana beta-kryptoksantyna. Substancja ta może zmniejszyć ryzyko artretyzmu o 50%. Jest ona zawarta w kolorowych (ale nie zielonych) warzywach i owocach, np. w papryce, kukurydzy, dyni, melonach, morelach i mango. Dzienne zapotrzebowanie możesz pokryć za pomocą 30 g papryki, 50 g arbuza lub 50 g kukurydzy.