Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” w Sanoku

2020.03.12

Odwołujemy wszystkie spotkania „Sokoła” i PDS

Od 12.03.2020 r., do odwołania!

                                            polski-naukowiec-rozpracowal-enzym-kluczowy-w-walce-z-koronawirusem/s6b552j

2020-03-20 – https://www.facebook.com/slawekkurc/posts/2882652448456783         

 

Choroba COVID-19 wywoływana przez koronawirusa SARS-CoV-2.  

Źródło: Ministerstwo Zdrowia              

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

 

Chronimy siebie i innych przed koronawirusem!

  • nie podajemy rąk,
  • nie kichamy na innych,
  • rozmawiamy krótko, zachowując odległość 1 m,
  • unikamy kolejek i większych zgromadzeń,
  • szczególną uwagę zwracamy na higienę osobistą,
  • podejrzewając, że mogliśmy się zarazić lub gdy mamy objawy (gorączka, kaszek, duszności, ból gardła, bóle mięśni) zgłaszamy ten fakt telefonicznie.                                 

1346 41219 – Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna Sanok

1346 56147, 1346 56245, 1346 56246 – Oddział Obserwacyjno-Zakaźny Sanok

1346 56100 – SPZOZ Sanok – Transport sanitarny dla pacjentów z wirusem

1346 56150, 1346 56250 – Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii

 

                     Apel do Druhen i Druhów „Sokoła” oraz PDS!                                                                 

Kochani, Druhny i Druhowie „Sokoła” i Polowej Drużyny Sokolej, w tym bardzo trudnym dla Polski okresie, zastanówmy się nad pomocą potrzebującym: członkom swojej rodziny, przyjaciołom, kolegom, znajomym, sąsiadom, wszystkim potrzebującym wsparcia.

Najpierw jednak zadbajmy o siebie, o swoje zdrowie.

Pokażmy, że jesteśmy opanowani, przygotowani i chętni do niesienia pomocy.

Jest to dla nas obecnie najważniejsze zadanie!

                                                                  Czołem!

                                                          Bronisław Kielar

 

Cynk przeciw wirusom!

Zioła o działaniu przeciwwirusowym .pdf

Najlepsze źródła cynku

 

Produkty bogate w cynk to:

  • podroby – szczególnie wątróbka;
  • mięso i ryby, ostrygi;
  • nabiał;
  • strączki – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • pestki dyni i słonecznika, migdały;
  • gorzka czekolada i kakao gorzkie;
  • jaja;
  • kiełki pszenne;
  • czosnek, cebula.

Cynk jest w większym stopniu przyswajany z produktów pochodzenia zwierzęcego – więcej cynku zostanie wbudowane w strukturę organizmu, gdy zostanie spożyte w połączeniu z białkiem zwierzęcym, a nie z roślinnym. Poprawę wchłaniania cynku z diety można zauważyć, łącząc produkt będący jego źródłem wraz z kwasem cytrynowym.